EEN DAG MET NATUURPUNT-RONSE IN DE "PAYS DES COLLINES"

Zondag 1 Juni 2014

 

Programma

 

In de voormiddag

 

Bezoek aan het recente vogelnatuurreservaat van Natagora in de slibbekkens van de oude suikerfabriek van  Frasnes-lez-Anvaing.

 

Gids : Pierre Parez, veearts die zich in het kader van "l'Orée", bekommert om de vogels op de site. Voorafgaandelijk geeft de gids uitleg over het belang van de site samen met schepen Vèche, die de  drijvende kracht was voor  de omvorming van de slibbekkens naar een natuurreservaat.

 

Samenkomst :
om 10 uur op de parking van de bibliotheek van Frasnes. Volg de richtingaanwijzers vanaf het marktplein. Einde omstreeks 12u30.

Meenemen: laarzen en verrekijker .

 

Na de excursie :

Wie aansluitend  aan het bezoek wenst te lunchen (ook vegetarisch)  in het gezellige restaurant “Manger etc..”  te Frasnes (ca 10 EUR/persoon) geeft zijn naam op via Franç[email protected] tel 055/21 48 98. 

Tijdens de lunch kunnen gegevens worden uitgewisseld

 

N. B. :

‘s Middags komen ook de leden van des "Marcheurs du Mercredi" en van Natagora van Pays des Collines er bij, een gelegenheid om mekaar beter te leren kennen, de banden te verstevigen teneinde onze gemeenschappelijke doelstellingen te verdedigen.

 

In de namiddag

 

Bezoek aan het park van het kasteel van Anvaing

 

Gids : nog te bepalen. Na de uitleg over de geschiedenis van het kasteel, eigendom van de familie  de Lannoy, volgt het parkbezoek (ouderdom, populatie, fauna en flora, beheerswijze).

Ook een bezoek aan de in authentieke staat behouden eetzaal, waar op 28 mei 1940 de Belgische capitulatie werd ondertekend, staat op agenda.  In het plafond zijn nog sporen te zien van de kogels die door de Duitsers afgeschoten werden om hun overwinning te vieren.

 

Samenkomst :

Om 14 u voor het kasteel van Frasnes-les-Anvaing. Informatie via Franç[email protected] tel 055/21 48 98 of op de website van Natuurpunt Ronse voor het dagprogramma. Einde omstreeks 17 u. Meenemen: laarzen en verrekijker.

 

Na het bezoek :

Aansluitend wordt in de bijgebouwen van het kasteel een versnapering aangeboden door Didier Verdoncq, groen gemeenteraadslid van Frasnes-lez-Anvaing.